Har du fått e-post från Culligan? Den var från oss.
Waterlogic Sverige AB kommer snart att byta namn till Culligan. Vi kommer att fortsätta vår stolta tradition i Norden under ett namn som är nytt här, men som etablerades 1936 och är internationellt erkänt.
I praktiken innebär detta ingen förändring för våra kunder. Alla anställda på Waterlogic fortsätter med oss, och ger samma goda service till våra befintliga och nya kunder i området.

 • Begär offert
 • Idag har Waterlogic besparat planeten från motsvarande engångs-plastflaskor

  Sjukskrivningar: Företagens bortglömda kostnader

  Postat av ,
  Sjukskrivningar: Företagens bortglömda kostnader

  Att man som anställd är sjukskriven ett par dagar under ett år kanske inte verkar så farligt ekonomiskt sett för företaget man jobbar på. Första dagen är oftast en karensdag och efter ett par dagar är man återigen på benen. Det som ofta glöms bort är att hela personalstyrkans sjukskrivningar under ett år kan ha en extremt stor inverkan på bolagets lönsamhet och resultat. En annan sak som kan vara en ekonomisk fälla när det kommer till sjukdomar på jobbet är att de kan “smitta av sig” i dubbel bemärkelse, det är alltså inte bara det fysiska som påverkas utan även moralen, ekonomin och ett flertal andra faktorer.

  En årstid som är extra utsatt när det kommer till sjukskrivningar är vintern. Sommaren går över till höst, hösten blir successivt kallare och vips så är vintern där igen med förkylningar, influensor, magsjukor och halsfluss.

  Enligt en rapport från Försäkringskassan landade kostnaderna för Sveriges samtliga sjukskrivningar på 78 miljarder kronor år 2014. Denna summa förväntas dessutom att öka årligen med ca 7 miljarder kronor. Något som också är anmärkningsvärt är att sjukskrivningar orsakade av stress och psykisk ohälsa ökade med hela 70 % mellan 2012-2014. I många fall blir detta en ond cirkel eftersom de som inte är sjuka ofta får en högre arbetsbelastning vilket innebär att de också riskerar i högre grad att bli utbrända.

  Den bortglömda kostnaden hos företag

  Det kan vara väldigt intressant att titta på vad en sjukskrivning egentligen kostar och vilken positiv effekt förebyggande medel faktiskt har. Forskninghar visat att en årlig satsning på 2000 kr per anställd går jämnt upp om korttidsfrånvaron minskar med en dag, en rehabilitering per anställd av 50 undviks eller om produktiviteten ökar med endast 1 % Just produktiviteten blir väldigt lidande av sjukdomar på jobbet. Enligt en studie gjord av WHO (World Health Organisation) bidrar en frisk arbetsstyrka till bättre beslut, mer tidseffektivt arbete, högre moral och mer engagerade medarbetare, vilket i sin tur leder till snabbare höjd kompetens inom företaget.

  Att öka närvaron på jobbet och få sina anställda att leva mer hälsosamt är ingen lätt uppgift. En hälsosatsning på jobbet kostar alltid pengar men att jobba proaktivt och verkligen skapa en hälsosam atmosfär på arbetsplatsen lönar sig alltid i längden. Vi har här nedan listat några tips på hur du som företagare kan minska sjukfrånvaron och skapa en friskare arbetsplats:

  1. Skapa en bra balans mellan jobb och fritid

  För lite sömn under längre perioder skapar en enorm stress på kroppen vilket i sin tur leder till ett nedsatt immunförsvar. Säkerhetsställ att dina anställda får ordentligt med dygnsvila mellan passen. Minst 11 timmars dygnsvila rekommenderas av arbetsmiljöverket och anledningen till detta är att kroppen behöver inte bara sömn utan även aktiv vila mellan arbetspassen för att återhämta sig optimalt.

  2. Håll god hygien

  Att hålla god hygien på jobbet är mycket viktigt för att undvika att virus och bakterier sprids mellan de anställda. Det mest effektiva sättet att hålla förkylningar och andra smittsamma sjukdomar borta är att helt enkelt tvätta händerna ofta och noggrant. Utrustning som vidrörs ofta såsom tangentbord, skrivbord, dörrhandtag skall torkas av regelbundet, gärna med desinfektionsmedel t ex alkogel. Många företag erbjuder sina anställda gratis vaccination mot influensa, detta eftersom kostnaden för sjukskrivningarna överstiger kostnaden för vaccinet.

  3. Håll avstånd

  Om en anställd kommer till jobbet med hosta och feber kan det vara en god idé att uppmuntra personen i fråga att gå hem eller möjligen att jobba hemifrån tills smittorisken är lägre. Detta är bättre både för de övriga anställda och den sjuka.

  4. Drick mycket vatten

  Om du vill minska risken för en rinnande näsa, ont i halsen och influensa är det viktigt att du dricker mycket vatten. Under förkylningssäsongen används membranen i din näsa som ett slags klistrigt papper, ungefär ett sådant som används när man fångar flugor. Dessa membran fångar upp smuts, bakterier och virus. Drick minst åtta glas vatten om dagen för att optimera ditt immunförsvar. För att få dina anställda att dricka tillräckligt med vatten under dagen kan det vara en god idé att installera en vattenautomat från Waterlogic på arbetsplatsen. Rent, kallt och fräscht vatten bidrar till att dina anställda uppmuntras till att dricka mer vilket i slutändan ger er en friskare arbetsplats med mindre sjukskrivningar.

  Genom att implementera ovanstående tips på din arbetsplats kommer dina anställda få ett nytt och hälsosammare beteende. Sådana här förändringar gynnar inte bara arbetsgivaren utan även de anställda och samhället som helhet.