Har du fått e-post från Culligan? Den var från oss.
Waterlogic Sverige AB kommer snart att byta namn till Culligan. Vi kommer att fortsätta vår stolta tradition i Norden under ett namn som är nytt här, men som etablerades 1936 och är internationellt erkänt.
I praktiken innebär detta ingen förändring för våra kunder. Alla anställda på Waterlogic fortsätter med oss, och ger samma goda service till våra befintliga och nya kunder i området.

 • Begär offert
 • Idag har Waterlogic besparat planeten från motsvarande engångs-plastflaskor

  Dricker ditt barn tillräckligt med vatten i skolan?

  Postat av ,
  Dricker ditt barn tillräckligt med vatten i skolan?

  Barn i olika åldrar riskerar att utsättas för uttorkning i skolan och förskolan. Detta kan orsakas av att man förlorar mycket vatten, inte dricker tillräckligt med vatten eller en kombination av dessa. Upptäck tidiga tecken på uttorkning tillsammans med Waterlogic.

  Många av oss ser tillbaka på skolåren med värme och kärlek. Att leka med vänner, lära sig nya saker och springa runt på skolgården hela dagen lämnar oss med härliga minnen för all framtid. Problemet med att ha så roligt är att barnen lätt blir sårbara för uttorkning. Påfyllning av H2O är ofta det sista som ungdomar tänker på under skoltiden. Problemet kan bli, som så många vuxna vet, att när ett barn är sjukt, speciellt med diarré och kräkningar, så kan uttorkning få allvarliga konsekvenser för hälsan. Faktum är att även mild uttorkning kan orsaka en rad symptom som förhindrar att barnets kropp fungerar riktigt bra. Det är därför som det är så otroligt viktigt att man lär barn att dricka tillräckligt av den mest hälsosamma dryck som finns på jorden - vatten – och det är en uppgift som föräldrar och lärare måste ta itu med för att uppmuntra hälsosamma vanor.

  Något om du kanske inte känner till är att vatten är ännu viktigare för barn än för vuxna. Det beror på att barn har en högre andel vatten i kroppen än vad vuxna har – man har hela 65 procent när man är ett år gammal och hjärnan har då också en ännu högre vattenhalt. Vatten underlättar nästan alla fysiska processer och det blir därför helt naturligt att kroppen och hjärnan inte fungerar ordentligt när uttorkning är närstående. Medicinska experter är överens om att när barnet känner sig törstig har han eller hon redan förlorat 2 procent av kroppsmassan genom uttorkning. Vi måste därför uppmuntra barn att dricka vatten som vana snarare än att vänta på att de faktiskt blir törstiga.

  Om du bor i ett område med ett väldigt varmt sommarklimat som Öland, Gotland eller Västkusten, var noga med att ditt barn tar till vana att ha en flaska filtrerat vatten med sig när ni njuter av utomhusaktiviteter tillsammans. Men kom ihåg att luftkonditionering också torkar ut kroppen och ge barnet extra vatten om han eller hon vistas i luftkonditionerade rum.

  Det finns fall då barn inte dricker vatten - och det är vanligare än man kanske tror. Sen finns det tillfällen då man inte får dricka vattnet. Tidningen LT rapporterade till exempel den 15 januari 2016 att en skola och förskola i Östersund inte fick dricka vattnet på grund av att man hade mätt upp för höga bakteriehalter i dricksvattnet. Detta pågick i över en månad.

  Tecken På Uttorkning

  Lyckligtvis så finns det tydliga tecken på mild uttorkning om man är en observant vuxen och detta kan då enkelt lösas med ett friskt glas vatten.

  • Försämrad kognition: Att ha svårt att fokusera eller tänker oklart.
  • Ofta förekommande huvudvärk: att dricka ett glas vatten eller två kan lindra huvudvärk som kan uppstå på framsidan eller baksidan på huvudet, vid tinningen eller uppe på huvudet.
  • Trötthet, tjurighet eller irritation: ett argt och ledset barn behöver kanske bara lite vatten att dricka.
  • Koncentrationssvårigheter: lärare ser ofta tydligt när barnets uppmärksamhet försämras i klassrummet. Föräldrar eller vårdnadshavare kan se det som ouppmärksamhet och missta det för att barnet är olydigt och inte vill lyssna.
  • Torr hud och torra läppar: genom att dricka vatten och ha bra, fuktig luft i rummet där du vistas, så kan du förebygga att du får torr hud och spruckna läppar.
  • Sällsynt urinerande eller koncentrerad urin: Låg urinproduktion uppstår när blodtillförseln minskar i urinen, vilket uppstår vid uttorkning. Om detta tillstånd lämnas obehandlat kan det leda till njursvikt.
  • Gråt utan tårar och torr på insidan av munnen.

  Om ditt barn har kräkts, har svår diarré så kan uttorkning bli farligt, kontakta då genast läkare. Men åtgärder som man själv kan göra i hemmet fungerar utmärkt för måttlig till mild uttorkning. Det är en bra idé att ha vätskeersättning hemma för säkerhets skull, men om uttorkningen är mild, så löser man problemet genom att smutta på ett glas vatten.

  Håll Dig Frisk Genom Att Välja Vatten

  Att förhindra uttorkning vinner alla på. Helst bör barn i åldern 4-13 dricka 6-8 glas vatten om dagen och barn under 4 år borde dricka 4-6 glas vatten per dag. Det är viktigt att notera att även om det skulle vara idealiskt att kunna ge en enkel och okomplicerad guide till hur mycket vatten som just ditt barn ska dricka, så är det totala vätskeintaget baserat på flera faktorer. Dessa inkluderar:

  • Ålder: Barn behöver mer vatten när de växer
  • Kroppsmassa: Barn som är långa för sin ålder behöver mer vatten än kortare barn
  • Fysisk aktivitetsnivå: Tränar ditt barn fotboll, går på gymnastik eller är ute och leker i parken ofta?
  • Klimatförhållanden: Varmt väder kräver extra vatten. Vid kallt väder torkar även inomhusvärmesystemen ut luften. Därför får man ibland känslan av att man är torr i halsen eller har täppta bihålor i uppvärmda miljöer.

  Tips För Att Förhindra Att Ditt Barn Torkar Ut

  pojken håller vatten

  1. Sätt dig själv som exempel och skapa en rutin. Om du brukar dricka mycket vatten, kommer ditt barn troligtvis att göra som du. Drick vatten och gör det till en del av familjens rutiner.
  2. Prata om vikten av att dricka vatten och be ditt barn att dricka vatten, även när det inte är hemma.
  3. Gör så det blir kul och använd söta återanvändbara vattenflaskor. En tecknad figur eller barnets favoritfärg kommer att uppmuntra ditt barn att använda vattenflaskan oftare.

  Eftersom ett barn som är uttorkat inte kan prestera sitt allra bästa är många lärare ivriga att hjälpa till i denna fråga. Detta har lett till att många skolor nu förbjuder sockerhaltiga drycker i ett försök att motverka problem som barndomsfetma, dålig tandhälsa och förvärrad hyperaktivitet. Att strida ensam har dock aldrig varit en effektiv strategi. Förutom att utbilda barn och deras föräldrar om vikten av dricksvatten installerar nu även skolor runt om i landet vattenautomater med filter. Kallt, rent vatten som är lättillgängligt förvandlar det till ett nöje att dricka vatten. Att ha en filtrerad vattenautomat eliminerar också bekymmer så som bly i områden där åldrande VVS-infrastruktur förorenar vattnet. Bäst av allt, om du väljer en skolvattendispenser så får du garanterat en billig lösning.