• Begär offert
 • Idag har Waterlogic besparat planeten från motsvarande engångs-plastflaskor

  Fem geniala uppfinningar som renar dricksvatten

  Postat av ,
  Fem geniala uppfinningar som renar dricksvatten

  Vi lever i en tid som definieras av livsförbättrande teknik. Enligt Världshälsoorganisationen, saknar 2,1 miljarder personer tillgång till säkert dricksvatten i hemmet. Kontaminerat eller smutsigt vatten orsakar 3,4 miljoner dödsfall varje år, och 3 av 10 personer riskerar att smittas av vattenburna diarrésjukdomar inklusive kolera och andra allvarliga tillstånd som guineamask, tyfus och dysenteri varje gång de dricker ett glas vatten.

  Bristen på tillgång till rent vatten drabbar särskilt de unga. Ett nyfött barn dör varje minut på grund av vattenrelaterade sjukdomar. Varannan minut orsakar dåliga hygienförhållanden dödsfall bland barn under fem år. Följande karta visar de som främst ligger i riskzonen, i form av andelen av befolkningen i procent som saknar tillgång till tillräckligt rent dricksvatten.

  Tillgång till bakteriefritt vatten är hörnstenen i ett hållbart samhälle

  Drickbart vatten och grundläggande sanitet gör att samhällen kan växa och blomstra. Experter uppskattar att allmän tillgång till rent vatten och sanitära förhållanden kan skapa ekonomiska fördelar värda 169 miljarder kronor tack vare att:

  • Sjukhusen kan minska barndödligheten
  • Befolkningens möjligheter att hålla sig friska ökar 
  • Jämställdheten ökar i låginkomstländer, där kvinnor annars har ansvaret för att hämta vatten vilket minskar deras produktivitet. 

  Därför har organisationer världen över bestämt sig för att utveckla innovativa, nytänkande lösningar som hjälper isolerade befolkningar att få tillgång till vatten, såsom dessa fem etiska, hållbara tekniker.

  LifeStraw

  LifeStraw erbjuder ett antal mikrobiologiska vattenfilter som gör kontaminerat vatten säkert att dricka. Ett ihåligt fibermembran avlägsnar bakterier, parasiter och andra smittämnen. Kolkapslar absorberar klor och bekämpningsmedel samtidigt som avancerade filter avlägsnar tungmetaller såsom bly.

  Frivilligorganisationer delar ofta ut LifeStraws under kriser på landsbygden. I regionen Huasteca i Mexico fick 50 000 personer tillgång till drickbart vatten tack vare LifeStraw, vilket bidrog till att stoppa ett utbrott av kolera 2013.

  Life Sack

  Inspirationen till Life Sack dök upp när frivilligorganisationer levererade mat till avlägsna samhällen och påsarna som innehöll maten bara slängdes. Nu kan familjerna i stället fylla den tomma påsen med kontaminerat vatten, som den hållbara plasten renar i solen I en desinfektionsprocess som fungerar tack vare UVA-ljus och värme för att döda bakterier och avlägsna oönskade mikroorganismer.

  Frivilligorganisationerna levererar påsar fyllda med mat, och de avlägsna samhällena får samtidigt livslång tillgång till renat vatten som är säkert att dricka.

  Den Drickbara Boken

  Hygiene og sanitær praksis kommer gjennom utdannelse. Forskere ved Carnegie Melon University utviklet en rimelig læringsressurs som også fungerer som en filtreringsenhet.

  The Drinkable Book inneholder grunnleggende råd for å holde vannkilder rene, med informasjonen printet på filtreringspapiret og tilbyr filterark som skal vare i fire år. Det nåværende fokuset er på utviklingsland, blant annet Ghana, Kenya, Haiti, Etiopia, India, og Tanzania.

  WaterSeer

  Filtrering är användbart där det finns gott om vatten, men vattenbrist håller på att orsaka en global kris. Vad händer när samhällen drabbas av allvarlig vattenbrist? Då är tekniken WaterSeer ett bra alternativ.

  Enheten placeras cirka två meter under marken, och använder sig av vindturbiner ovan jord för att pressa ned luft i en kylkammare. När den varma luften pressas ned i den kalla kammaren bildas ånga som filtreras längst ned i ett rör där användaren kan hämta vattnet med hjälp av en pump och en slang.

  WaterSeer har utvecklats av amerikanska VICI Labs, och uppfinningen utsågs till Emerging Tech Innovation of the Year 2017. Den kan samla in upp till 37 liter vatten per dag, och används för tillfället pakistanska Karachi – ett av världens torraste områden.

  The Hippo Roller

  Miljontals kvinnor och barn går sex timmar om dagen bara för att hämta vatten, samtidigt som de måste bära tunga hinkar och kärl på sina huvuden. Även om den inte renar vattnet så kan en Hippo Roller som rymmer 90 liter vara ett enklare alternativ för att transportera rent vatten, eftersom den rymmer upp till fem gånger så mycket vätska som en hink. Denna uppfinning utvecklades av två sydafrikaner för att förbättra lokala förhållanden, och det är en unik lösning vars positiva påverkan på barn och kvinnor har hyllats av FNs World Food Program. Den används nu i över av världens länder, och 50 000 rollers hjälper nästan en halv miljon människor.

  Som ett socialt företag, uppmuntrar företaget till sponsring för att underlätta distribueringen globalt, och erbjuder företag möjligheten att placera sina varumärken på produkten. Annars kostar en Hippo Roller cirka 1000 kr.

  Tillgång till rent, filtrerat vatten

  child drinks water

  Vi behöver alla få i oss vatten för att kunna prestera på topp och behålla hälsan. Men trots detta lider många svenskar av uttorkning, speciellt under varma sommardagar vilket påverkar både den mentala och den fysiska hälsan.

  Tillgång till uppfriskande vatten får oss att vilja dricka mer. En energibesparande vattenautomat från Waterlogic på kontoret kan därför göra stor skillnad. Våra lösningar erbjuder en ständig tillgång till renat vatten vilket gör att de anställda kan hålla sig friska samtidigt som företaget minskar sin miljöpåverkan och möjliggör fokuserade och produktiva arbetsdagar.

  Kontakta en Waterlogic-expert idag för mer information!