Produktionen av plast startade inte förrän på 1950-talet och ändå, på lite mer än sex decennier har vi producerat över 8 miljarder ton. Plast bryts inte ner helt; det bryts bara ner i mikrofragment, så majoriteten av all plast finns fortfarande kvar idag – antingen på de växande sophögarna, som sopor i vår natur eller, kanske värst av allt, förorenar våra hav. Det är upp till 4,5 % av världens totala plastproduktion som hamnar i haven varje år och därför förutspår forskarna att haven kommer att innehålla mer plast än fisk i vikt räknat år 2050, om vi inte vidtar omedelbara åtgärder. Att minska konsumtionen, öka återvinningen och välja andra alternativ istället för plast är förändringar vi alla kan göra, men det som också är viktigt är vad regeringar, tillverkare och företag gör för att vi ska kunna se en verklig omvandling.
Vad gör svenska företag för att minska sitt beroende av engångsplast?
Volvo Cars
Biltillverkaren Volvo Cars är ett företag som är en stark föregångare vad gäller miljötänk. De har nu beslutat att ta bort alla engångsartiklar i plast från sina kontor och personalrestauranger och ersätta dessa med andra, hållbara alternativ. Företaget stödjer FN:s miljökampanj Clean Seas och kommer på detta sätt att låta bli att använda så mycket som runt 20 miljoner engångsartiklar. Redan i slutet av 2018 kommer man att helt sluta använda engångsplast vid globala tillställningar, så som till exempel bil-lanseringar. Sedan kommer övergången att ske successivt.
Ikea
Det är kanske inte så förvånande, men IKEA har nu en hel strategi när det gäller att bli mer hållbara. I denna ingår att bland annat att de planerar att ta bort alla engångsartiklar som är gjorda i plast från både sortiment och restauranger allra senast år 2020. Man kommer även att kunna köpa solceller på IKEA senast år 2025 och det kommer att finnas fler vegetariska alternativ i restaurangen, men köttbullarna kommer att finnas kvar!
H & M
De största klädjättarna på den svenska marknaden började ta betalt för sina plastpåsar för ungefär ett år sedan och nu kan man se en markant skillnad i förbrukningen. Enligt H&M har deras förbrukning av plastkassar minskat med 58 procent. H&M kommer att gå över till att endast använda papperskassar hösten 2018. H&M stödjer EU:s kampanj ”One bag habit”, viken har som mål att varje person endast ska använda 40 plastpåsar per år 2025. Idag använder vi svenskar ungefär 83 plastpåsar per år per person.
McDonalds
McDonalds vill att alla deras förpackningar inom snar framtid ska komma från hållbara källor. Idag kommer alla pappersförpackningar som företaget använder från certifierat hållbart skogsbruk eller från återvunnet papper. Med största sannolikhet kommer de även att följa efter den utveckling vi ser i Storbritannien när det gäller att ta bort alla plastsugrör och ersätta dessa med ett sugrör gjort av papper.
Svenska Folket
Nej, inte ett företag, men kanske ännu viktigare på sitt sätt. Två tredjedelar av alla svenskar vill förbjuda engångsartiklar i plast, så som sugrör, plastbestick och plastglas. Idag återvinner man endast 45 % av alla plastförpackningar. Naturvårdsverket har fått i uppdrag av svenska regeringen att se på hur vi bäst kan minska plastens påverkan på miljön. De ska i sitt uppdrag även komma med specifika förslag på hur vi kan minska de negativa effekterna på miljön, så som förbud eller liknande.
Vad visar ny forskning på plast?
Forskningen går ständigt framåt och tur är väl det. Detta gäller även för plast, eller rättare sagt en ny sorts plast som är tillverkad av växter. Forskare i Lund och forskare från Danmark har tillsammans tagit fram en bakterie som kan omvandla kemikalier i växter till plast. Det låter kanske som något overkligt, men kanske är det restprodukter från jordbruket som kommer att bli grunden till vår nya plast och inte olja.
5 tips på hur du kan minska ditt företags plastanvändning
Så hur kan ditt företag hjälpa till? Nedan följer fem snabba tips som hjälper dig att minska plastförbrukningen.
1.Tänk på vad du slänger
Kanske behöver man inte ta en ny plastmugg vid varje kopp kaffe utan man kan ta med sin egen kopp? Tänk på vad du och andra slänger på jobbet och fundera på om det finns lönsamma alternativ.
2. Plan för återvinning
Arbeta tillsammans med leverantörer som erbjuder returförpackningar så att du inte behöver slänga engångsartiklar.
3. Uppmuntra leverantörer och kunder att göra som du
Be alla andra i hela leveranskedjan att ta samma steg som du och sprid hållbarhetsmeddelandet för att tillsammans minska plastavfall.
4. Installera en vattenautomat
Varje år säljs cirka 600 miljoner PET-flaskor i Sverige. Genom att erbjuda en vattenautomat på jobbet kan du drastiskt minska denna siffra.
5. Installera ett Mini-kök
Om man kan värma på sin mat så är det fler som tar med sig matlåda till jobbet. På så sätt går man inte ut och köper sin lunch i butiker där den ofta är inplastad eller kommer i en plastbehållare av något slag. Mindre plast kommer därför att slängas.
Plast: En växande oro
Plastproduktionen fortsätter att öka i hög takt. Nästan 50 % av all plast som någonsin tillverkats har tillverkats år 2000 eller efter. Om vi inte ändrar på våra produktions- och konsumtionsvanor nu kommer krisen dagligen att fördjupas. Det är viktigt att företag, samhällen och regeringar arbetar tillsammans för att vända trenden.
Världens ledare håller på att vakna upp och inse fakta. Till exempel projektet ”Håll Havet Rent” där fiskare-föreningen Norden ska göra det lättare för yrkesfiskare att göra sig av med skräp som har fastnat i trål eller fiskeredskap när de kommer in till kaj.
2018 har även varit ett år då många globala varumärken har visat starka ambitioner att minska sitt beroende av plast. Äntligen kommer vi att få se hållbara affärsmetoder och dessa kommer att bli normen. Så om du ännu inte har tagit steget åt det hållbara hållet, så är du en av få och det är hög tid att göra det nu.