• Begär offert
 • Idag har Waterlogic besparat planeten från motsvarande engångs-plastflaskor

  Hur man skapar en plastfri arbetsmiljö

  Postat av ,
  Hur man skapar en plastfri arbetsmiljö

  Att folk köper vatten på plastflaska är inget nytt och i vissa länder är det t.o.m en nödvändighet eftersom kranvattnet är otjänligt. Det som är oroande är att trenden med vatten på flaska även har kommit till Sverige och försäljningen ökar lavinartat med stor negativ miljöpåverkan som följd. Visste du att flera veckor gammalt vatten på plastflaska som i många fall har transporterats många hundra mil kostar ca 1000 gånger mer än det kranvatten som du får direkt från kranen i ditt hem? Det är dock inte kostnaden för vattnet som är det mest skrämmande. Miljöpåverkan och framförallt koldioxidutsläppen vid produktionen av flaskorna påverkar hela vår jord och klimatet på ett väldigt negativt sätt. 1 liter flaskvatten ger upphov till tusen gånger mer koldioxidutsläpp än 1 liter vanligt kranvatten. En studie visar att år 2005 drack vi Svenskar 206 miljoner liter vatten på flaska, det motsvarar utsläpp av 18.000 ton koldioxid som i sin tur motsvarar 19.000 personers flygresor tur och retur till Mallorca. Det visade sig även att för produktionen av varje 1,5 liter plastflaska med vatten gick det åt fyra centiliter olja.

  Med denna information i åtanke så har vi tagit fram några enkla och smidiga sätt som kan minska plastanvändandet på din arbetsplats:

  Vägra

  Vägra

  Det bästa man kan göra för att minska sitt plastanvändande är att helt enkelt vägra köpa det. Sluta använda engångsflaskor, plastkassar, sugrör och andra produkter som inte går att återanvända. Köp istället produkter som håller länge och som inte är producerade av fossila ämnen såsom olja. Om du väljer att installera en vattenautomat på jobbet får du friskt och rent vatten utan behovet av återvinning eller engångsprodukter.

  Reducera

  Reducera

  Även om det mest optimala är att helt enkelt avstå köp från plastprodukter så uppstår det alltid situationer där de inte går att undvika. Det man kan göra är att minimera användandet av plast, både i hemmet och på jobbet. Köp en lunchlåda av glas istället för plast, använd tygkassar när du handlar m.m. Det viktigaste är att ditt fokus ligger på att minimera plastanvändandet i den grad det går. Utvärdera alla situationer och försök tänka ut andra plastfria vägar att gå.

  Återanvänd

  Återanvänd

  Ett riktigt bra tips är att återanvända plastflaskor på jobbet. En vanlig 50cl plastflaska kan fyllas på dagligen i ca fem år med vanligt kranvatten innan den kostar dig lika mycket som det initiala inköpspriset. Om du dessutom fyller upp vattnet från en vattenautomat så får du bättre och friskare vatten än vad det var i flaskan när den köptes. Det finns många fler exempel på saker man kan återanvända, testa att stanna upp varje gång du är på väg att slänga något och fråga dig själv “kan jag återanvända detta?”

  Återvinn

  Återvinn

  Vi kan alltid ställa högre krav angående återvinning på jobbet, och även hemma för den delen. En av de mest effektiva åtgärder man kan göra för att öka källsorteringen på jobbet är att märka upp specifika kärl tydligt med återvinningslappar. Hemligheten är att göra återvinning så enkelt som möjligt för alla sina anställda. Detta kommer att skapa positiva effekter, både på ekonomin och hållbarheten inom företaget. En annan positiv bieffekt av källsortering är att det blir mycket mer ordning och reda på jobbet.

  Öka medvetenheten

  Öka medvetenheten

  Att ta del av alla de tips vi skrivit om i texten ovan är ett bra första steg till att få arbetsplatsen mer miljövänlig. Med detta sagt så måste man få folk att verkligen förstå problemet med plastartiklar och det är din uppgift att sprida ordet. Berätta för dina medarbetare varför ni avstår plastflaskor, varför ni källsorterar och hur plast påverkar miljön. Givetvis är detta något man kan även kan göra utanför jobbet t ex hos familj och vänner.