Har du fått e-post från Culligan? Den var från oss.
Waterlogic Sverige AB kommer snart att byta namn till Culligan. Vi kommer att fortsätta vår stolta tradition i Norden under ett namn som är nytt här, men som etablerades 1936 och är internationellt erkänt.
I praktiken innebär detta ingen förändring för våra kunder. Alla anställda på Waterlogic fortsätter med oss, och ger samma goda service till våra befintliga och nya kunder i området.

 • Begär offert
 • Idag har Waterlogic besparat planeten från motsvarande engångs-plastflaskor

  Symptom på uttorkning och vad du borde göra

  Postat av ,
  Symptom på uttorkning och vad du borde göra

  Det sägs att vi i snitt spenderar minst en tredjedel av vår dag på jobbet, oavsett om det är i en butik, på ett lager eller på vägen. Det gemensamma för alla arbetstagare är att dagarna oftast är väldigt hektiska vilket innebär att vi ibland glömmer bort att ta hand om vår kropp på ett bra sätt. Den där lunchen eller rasten som då och då hoppas över p.g.a tidsbrist kan, om det vill sig illa bli till en dålig rutin.

  Eftersom våra kroppar består av ca 60% vatten behöver vi fylla på vätskedepåerna kontinuerligt under dagens gång. Ofta glömmer man detta på arbetstid och försöker kompensera för all vätskeförlust när man kommit hem, vilket kan resultera i att vätskebristen redan har börjat påverka kroppen negativt. Speciellt under varma sommardagar är det viktigt att dricka mycket vatten regelbundet INNAN kroppen börjar säga ifrån. För vad händer när vi blir uttorkade?

  Enligt vårdguiden så uppstår uttorkning när kroppen gör av med mer vätska än vad som tillförs. Även om det kan finnas flera orsaker till att kroppen blir uttorkad så uppstår nästan alltid vätskebrist p.g.a att för lite vätska tillförs i relation till vad som förbrukas.

  Vi på Waterlogic ser allvarligt på vätskebrist och har därför listat några varningssignaler som kan visa sig bero på uttorkning.

  Vanliga symptom på måttlig vätskebrist

  Dålig andedräkt: Vår saliv har antibakteriella egenskaper som vanligtvis håller dålig andedräkt borta, men om kroppen inte får tillräckligt med vatten minskas salivutsöndringen vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt.

  Trötthet: Enligt denna artikel går kroppen in i ett energisparläge vid vätskebrist, vilket innebär att blodcirkulationen saktas ner. Vad som sedan händer är att musklerna inte får det syre de behöver och när blodet strömmar långsammare och mindre syre går ut i kroppen känner vi oss trött, slöa och orkeslösa.

  Törst: Har du egentligen tänkt på varför du ibland är törstig? Törst är kroppens sätt att tala om för dig att den akut behöver påfyllning av vätska. Det som många gör fel är att de dricker vatten först när de blivit törstiga. Vad man istället skall göra är att fylla på med vätska regelbundet under dagens gång, innan törsten kommer krypandes. Detta gör att man undviker alla de övriga tecknen på vätskebrist.

  Huvudvärk: Din hjärna är omgiven av små vätskefyllda fickor som håller den på plats i ditt huvud. Dricker man för lite vatten så kan dessa små “kuddar” tappa sin spänst och bli tömda, detta kan i sin tur leda till att hjärnan trycker direkt på skallbenet vilket ger upphov till huvudvärk.

  Minskad vätskeutsöndring: Om du upptäcker att du knappt svettas vid fysisk aktivitet, inte behöver gå på toaletten under hela dagen, eller har svårt att få fram tårar när du gråter så kan detta mycket väl bero på vätskebrist.

  Håll koll på vad din kropp behöver

  Som vi har skrivit tidigare så kan vardagen vara väldigt hektiskt och det är ibland svårt att känna efter hur man egentligen mår. Vad många missar under dagens gång är att dricka vatten regelbundet för att undvika vätskebrist. Det är först när man stämplar ut som huvudvärken och törsten gör sig påmind. Det finns två enkla test som man kan göra för att kolla hur det ligger till med vätskebalansen i kroppen:

  Kontrollera färgen på ditt urin

  Att ha en mörk färg på urinet är inte bra och kan mycket väl bero på vätskebrist. Likaså, en alldeles för ljus färg kan också vara ett tecken på att någonting är ur balans i kroppen. Det finns en mycket bra informationssida som visar vad färgen på ditt urin säger om din hälsa och kropp.

  Testa din huds elasticitet

  Ett annat bra test för att se om man är uttorkat är att nypa tag i skinnet på ovansidan av handen. Sträck upp skinnet och släpp sedan snabbt taget. Om skinnet faller tillbaka långsamt kan bero på att kroppen är i behov av mer vatten.

  I det här inlägget har vi tagit upp de vanligaste symptomen på vätskebrist. Om du har svårt att komma ihåg att dricka vatten under dagen är ett bra tips att alltid ha en vattenflaska nära till hands. Glöm inte att också märka upp den med ditt namn annars är det lätt att den blir slängd. Drick regelbundet INNAN du blir törstig och kom ihåg att kroppen har ett större behov av vatten vid fysiskt aktiva jobb.

  Håll uppsikt här på bloggen efter fler effektiva tips om hur man skall komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten under dagen!