Vatten är nödvändigt för allt liv på jorden.
Vatten är en essentiell resurs. Det betyder att det är något som alla människor behöver för att överleva, inte bara för törstens skull utan även för kroppens grundläggande funktioner. Vatten påverkar bland annat vår kroppssammansättning, mentala fokus, sömn och återhämtning. Det är uppenbart att vatten är en av de största bidragande faktorerna till mänskligt liv. En människas hjärna består till 95 % av vatten, lungorna 80 %, blodet 95 %, musklerna 76 % och skelettet består av hela 22 % vatten.
Dessa procentenheter visar verkligen betydelsen av att hålla en god vätskebalans för hälsans skull. Även om vi i allmänhet vet hur viktigt det är att dricka vatten har de flesta ett alldeles för lågt dagligt vätskeintag. För att bibehålla kroppens balans bör intaget ligga på runt åtta glas om dagen. I den här artikeln kommer vi grundligt gå igenom vattnets betydelse och samspel med våra kroppar. Du kommer även att få insikt i varför det är viktigt att hålla en god vätskebalans och vilka fördelar det har.
Vätskebalans ur ett vetenskapligt perspektiv
Under dygnets 24 timmar gör sig kroppen av med vatten i olika mängd och vi måste ersätta den förlorade vätskan i ungefär samma takt för att bibehålla den känsliga balansen i kroppens vätskedepåer. Denna vätskebalans är mycket känslig och kräver ett kontinuerligt underhåll under dygnets alla vakna timmar. Allt vatten som tas in i en frisk kropp letar sig alltid ut på ett eller annat sätt:
- Utsöndring: Människans urinmängd per dygn ligger i genomsnitt någonstans mellan 2-4 dl beroende på hur mycket vätska som har intagits.
- Andas: När vi andas in luft tillsätts en liten mängd fukt när luften passerar lungorna. När vi däremot andas ut åker denna fukt med luften ut i det fria. Hur mycket vatten som våra kroppar tappar under andning beror på hur hög luftfuktigheten är.
- Svettning: Vi svettas ungefär 2-5 dl vatten dagligen. Denna mängd kan dock uppgå till flera liter vid hård fysisk ansträngning, sjukdom eller varmt väder.
- Matsmältning: Generellt sett så förlorar vi en väldigt liten mängd vatten genom matsmältningssystemet, dock kan man vid sjukdomar som orsakar diarré och kräkningar förlora över tre liter vätska på mycket kort tid.
Intaget av vatten måste balansera upp allt vatten som vi förlorar under dagen. Om kroppen lider av mild vätskebrist börjar vårt lymfsystem prioritera de viktigaste funktionerna i kroppen vilket leder till att de mindre livsnödvändiga kroppsfunktionerna får lida. Denna omprioritering får din kropp att arbeta mindre effektivt och ger ofta upphov till symptom som huvudvärk, trötthet, sämre fokus, yrsel och i vissa fall avsvimning.
Ett bra vätskeintag hjälper till med mer än att bara släcka din törst. Det har flera andra hälsofördelar.
- Vatten är huvudingrediensen i vårt blod. Det förser cellerna med syre och näringsämnen. Blodet spolar även ut slaggprodukter från din kropp.
- Vatten reglerar din kroppstemperatur genom svettning och avdunstning. Denna process hindrar din kropp från att överhettas. Blodet som rinner genom vener och kapillärer närmast din hud kyls ner och transporteras sedan runt till kroppens alla inre organ.
- Vatten har en smörjande effekt på dina leder.
- Vatten fungerar som “kuddar” på dina vitala organ.
Ett sunt vätskeintag har visat sig ge en enorm boost i produktiviteten. Enligt studier ger en god vätskebalans en bra mental hälsa vilket i sin tur har en övergripande positiv inverkan på de kognitiva funktionerna.
Hur kan vi undvika vätskebrist?
I dagens samhälle har vi blivit alltmer medvetna om våra kroppar och hur vi ska träna och äta för att leva ett så sunt liv som möjligt. Hälsotrenden är här för att stanna och det är svårt att undvika alla tips om diverse dieter som dyker upp i media. Med detta sagt så glömmer många bort att vatten är en av de viktigaste beståndsdelarna för en hälsosam och frisk kropp. Här nedan kommer några tips som hjälper dig att komma igång med vätskeintaget:
- Sätt lite krydda på tillvaron: För att göra drickandet roligare och fräschare kan det vara en god idé att tillsätta en kombination av smaker till ditt vatten. Exempelvis kan man addera färsk frukt eller färska örter.
- Ät vatten: Genom att äta mat som har ett högt vatteninnehåll minskar du risken för vätskebrist. Se till att handla frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten. Några exempel på vattenrika frukter och grönsaker är vattenmelon, zucchini, gurka, grapefrukt, jordgubbar och sallad.
- Installera en app på telefonen: Det finns ett flertal appar till din mobiltelefon som kan hjälpa dig med att hålla koll på vätskeintaget. Watterlogged, Hydro och Coach är bara några exempel på dessa digitala hjälpmedel.
- Drick innan du blir törstig: Törst är en signal från din kropp som säger att den redan har börjat torka ut. Genom att dricka vatten kontinuerligt under dagen minimerar du risken att drabbas av vätskebrist
Hur mycket vatten ska man dricka dagligen?
Det finns många olika åsikter kring hur mycket vatten man ska dricka per dag. Det mest vanliga rådet är att dricka ca två liter per dag. Med detta sagt så finns det många faktorer som påverkar kroppens behov av vatten.
- Barn mellan 4 - 13 år: Barn behöver dricka någonstans mellan 1 till 1,7 liter vatten per dag, beroende på ålder och kön. Detta motsvarar ca 4-6 glas vatten om dagen. Skillnaden i mängd beror på att killar oftast har mer kroppsfett i denna ålder vilket kräver ett större vätskeintag.
- Vuxna: Män behöver ungefär 3 liter vatten om dagen medan kvinnor behöver en något mindre mängd motsvarande ca 2,2 liter.
- Gravida: Det brukar rekommenderas att gravida kvinnor skall dricka ungefär 2,7 liter vätska om dagen. Det förespråkas även att gravida skall dricka tre glas mjölk om dagen eller annan kalciumrik dryck.
- Den fysiskt aktiva: De personer som gillar att träna och hålla igång behöver ett högre vätskeintag. Mins 3 liter per dag är att rekommendera eftersom t ex löpning eller styrketräning kan dränera kroppens vätskedepåer på väldigt kort tid
När är den optimala tidpunkten att dricka sitt vatten?
Det finns vissa tidpunkter på dagen då man kan optimera sitt vätskeintag för att få bäst resultat:
- Precis när man vaknat så att kroppens inre organ aktiveras
- Innan man tar ett bad för att sänka blodtrycket
- Ca 30 minuter innan en måltid för att hjälpa till med matsmältningen. Det är även bra att dricka vatten en timme efter måltiden för att ge kroppen tid att ta upp matens näringsämnen.
- Innan läggdags för att ge kroppen buffert att ha under natten då man förlorar en hel del vatten.
Med dessa rutiner kring ditt vattendrickande kommer du att ha en bättre metabolism, mer energi, en fullt fungerande matsmältning och bättre hy!