• Begär offert
 • Idag har Waterlogic besparat planeten från motsvarande engångs-plastflaskor

  Vatten på flaska eller direkt ur kranen?

  Postat av ,
  Vatten på flaska eller direkt ur kranen?

  I många U-länder är vattnet som kommer direkt från kranen inte tillräckligt rent för att användas som dricksvatten. Ett resultat av detta är att människor i utsatta områden har börjat konsumera flaskvatten i allt större utsträckning. Även om vi i Sverige har ett väldigt rent och friskt kranvatten, som genomgår strikta tester innan det når konsumenterna, köps det årligen stora mängder vatten på flaska. Vad beror detta på?

  I Sverige dricks det i snitt 25 liter flaskvatten per år per person. Även om inte flaskvatten är lika utbrett i Norden som i andra länder dricks det onekligen stora mängder. Denna statistik inkluderar även företag och bolag vilka regelbundet får flaskvatten levererat till sina arbetsplatser, trots att de redan har en utmärkt källa till dricksvatten från dricksvattenkranen.

  Den där flaskan med vatten som står på hyllan i affären kan se ganska oskyldig ut, men kostnaden för flaskvatten, vattnets kvalitet och utsläppen som skapas vid produktionen av själva plastflaskan är några av de aspekter som man måste ta hänsyn till innan korken av en sådan här miljöbov skruvas av. Om man vill ha rent friskt vatten finns mycket bättre alternativ! Exempelvis kan man rena vattnet till 99,9999% med en vattenautomat, kopplad direkt till ledningssystemet.

  Vad gömmer sig under kapsylen?

  Även om det dricks mycket flaskvatten på Sveriges arbetsplatser och i hemmet finns det många nackdelar med att regelbundet köpa dessa flaskor. Ett av de största ekonomiska misstag man kan göra är köpa PET-flaskor fyllda med vatten.

  Genomsnittspris per liter vatten i Sverige

  Vatten som kommer från kranen kostar ca 1,5 öre litern i Sverige. En halvliter vatten på flaska får man i affären betala ca 15 kronor för, det innebär alltså att flaskvatten är ca 2.000 gånger dyrare än kranvatten! Ekonomiskt sett är vatten på flaska en riktigt dålig affär. I Sverige säljs det över 200 miljoner liter flaskvatten årligen, det är stora summor som på framförallt arbetsplatser hade kunnat förvaltas på ett bättre sätt.

  Även om ekonomin är en stor anledning till att sluta dricka flaskvatten så finns det en annan kanske ännu viktigare faktor att tänka på: miljön.

  Enligt Ban the Bottle går det åt över 17 miljoner oljefat för att tillverka USA:s årliga användande av plastflaskor. Som jämförelse så kan man driva 1 miljon bilar under ett helt år med samma mängd olja. Även om själva grundtanken med återvinning av plastflaskor är god så lämnas dessvärre inte majoriteten av dessa flaskor in till återvinning. Exempelvis så slängs ca 80% av alla återvinningsbara plastflaskor i USA direkt på soptippen utan att ha källsorteras.

  Något som sällan uppmärksammas är att det faktiskt krävs mer vatten att tillverka vatten på flaska än vad man får i slutprodukten. Ja du hörde rätt. Enligt Pacific Institute som jobbar med miljöfrågor går det åt 3 liter vatten för att producera 1 liter buteljerat vatten. Förutom att det krävs stora mängder olja och vatten för att framställa just vatten på flaska så bidrar transporterna av flaskvattnet till stora mängder koldioxidutsläpp som 2007 uppgick till 34.000 ton i Sverige.

  Den globala tillförseln av kranvatten i procent

  Vattnet i din kran tar aldrig slut

  Många förespråkar buteljerat vatten med argumentet att det skulle vara friskare, renare och smaka bättre än kranvatten. Vad det stora flertalet inte vet är att man kan få ett ännu friskare och renare vatten genom att koppla en vattenautomat direkt till byggnadens vattenledning.

  Det finns ett flertal olika filter som hjälper till att avlägsna eventuella orenheter i dricksvattnet från kranen. Dessa filter sitter i vattenautomater som kopplas direkt till vattenledningarna i byggnaden. Med hjälp av en sådan automat får du ett rent och frisk vatten och mindre plastavfall. Det är även en stor ekonomisk fördel att införskaffa en vattenautomat på jobbet istället för att köpa hem vatten i plast- eller glasflaskor.

  Förutom att man sparar pengar, är skonsammare mot miljön och får en bättre kvalitet på vattnet genom en vattenautomat slipper man många av de nackdelar som flaskvatten dras med:

  • vattnet tar slut
  • lyft av tunga flaskorna
  • krav på förvaringsutrymme åt både fulla och tomma flaskor
  • avbrott i det dagliga arbetet p.g.a. vattenleveranser

  Med det sagt så är det ingen god idé att gå och köpa den första bästa vattenautomaten man hittar på marknaden. Waterlogic ligger i framkant när det kommer till filtreringsteknologi och förstår att allt handlar om att hitta rätt sorts filtrering för just dina behov. Här nedan har vi listat några av våra tekniker för filtrering av kranvatten.

  • Kolfiltrering: Våra kolfilter renar vattnet från föroreningar, klor och andra orenheter såsom dålig smak och lukt. Kol är ett extremt effektivt filter eftersom dess porösa uppbyggnadsmaterial fångar upp orenheter såsom bekämpningsmedel, oljebaserade ämnen och mikroskopiska substanser. En annan stor fördel med kolfilter är att det tar bort gifter och missfärgningar från vattnet vilket leder till ett mycket klart och friskt vatten.
  • Firewall: Vi är extra stolta över vår patenterade teknik Firewall™ som är en avancerad utveckling av UV-teknologin. Här får man ett komplett och vattentätt skydd mot föroreningar i vattnet. Vad som gör Firewall unikt är att UV-lampan är placerad precis vid vattenutloppet vilket också förhindrar föroreningar från luft- och vattenburna organismer. Den här teknologin ger dig 99.9999 % rent vatten 100 % av tiden.
  • Traditionell UV-rening: Vårt traditionella UV-reningssystem har en UV-lampa placerad inuti vattenautomaten som förstör själva DNA-strängen av föroreningarna. Exempel på bakterier som UV-lampan eliminerar är Ehec (E. coli), Salmonella och Hepatit. Våra modeller är utrustade med en kraftfull UV-lampa som träffar vattnet extra kraftfullt vilket eliminerar bakterier utan för den delen förändra vattnets kvalitet eller smak.

  Slutsats

  Även om plastflaskorna lockar sina kunder med snygga etiketter och fina ord är kvaliteten och smaken bättre i det vatten som kommer direkt från en vattenautomat utrustad med reningsfilter. Det finns dock andra aspekter som också är viktiga att ha i åtanke om man skulle investera i en vattenautomat. Du bidrar till en bättre miljö, ditt företag sparar stora summor pengar och slipper dessutom att lägga tid på de regelbundna vattenleveranserna.

  Vatten som tappas på flaska kommer till största del från kommunalt vatten som sedan har filtrerats och renats. Varför inte skippa mellanhanden och rena ditt lokala vatten själv på arbetsplatsen?